Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Technological quality of grain of spring wheat cultivated as pure varieties and their mixtures

Tytuł:
Technological quality of grain of spring wheat cultivated as pure varieties and their mixtures
Wartosc technologiczna ziarna odmian przenicy jarej w mieszaninach uprawowych i mieszankach przemialowych
Autorzy:
Zmijewski M
Gil Z.
Tematy:
wheat
spring wheat
plant cultivar
wheat grain
mixture variation
milling mixture
technological quality
quality
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Technological quality of grain and flour of milling mixtures ‘Omega’ + ’Igna’ + ’Henika’ and ‘Omega’ + ’Igna’ + ’Banti’, made of three varieties of grain mixed in equal proportion were compared to quality of wheat which was cultivated in mixtures of the same varieties. Before sowing those varieties were compiled in equal proportion. ‘Omega’ and ‘Igna’ are varieties susceptible to infestation by fungi unlike ‘Henika’ and ‘Banti’ varieties. Wheat was cultivated with or without fungicide protection. Hectolitre weight, content of low molecular SDS-soluble protein and number of insoluble protein in flour were more profitable for mixtures made of pure stands than variety mixtures. As far as vitreousness of grain, milling properties of grain, content of protein in grain and SDS + ME-soluble protein are concerned the quality of variety mixtures was higher for the variety mixture in comparison with mixtures made of pure stands. Fungicide protection in the cultivation of pure varieties and varieties mixtures increased value of hectolitre weight and filling and uniformity of grain

Porównywano jakość technologiczną ziarna i mąki mieszanek przemiałowych ‘Omega’ + ’Igna’ + ’Henika’ i ‘Omega’ + ’Igna’ + ’Banti’ - sporządzonych z ziarna trzech odmian, zmieszanych w równych ilościach, z jakością pszenicy uzyskanej z uprawy mieszanin tych samych odmian, zestawionych przed siewem w równych proporcjach. ‘Omega’ i ‘Igna’ należą do odmian wrażliwych na porażenie przez grzyby w przeciwieństwie do odmian ‘Henika’ i ‘Banti’. Pszenicę uprawiano z zastosowaniem i bez zastosowania ochrony fungicydowej. Gęstość ziarna w stanie zsypnym, zawartość białka niskocząsteczkowego, rozpuszczalnego w SDS i ilość białek nierozpuszczalnych w mące były bardziej korzystne w mieszankach sporządzonych z odmian z siewu czystego, niż w mieszaninach uprawowych. Natomiast jakość mieszanin uprawowych okazała się lepsza, w porównaniu z mieszankami sporządzonymi z odmian z siewu czystego, pod względem szklistości i cech przemiałowych ziarna, zawartości białka w ziarnie i zawartości białka wysokocząsteczkowego - rozpuszczalnego w SDS + ME. Ochrona fungicydowa w uprawie odmian czystych i mieszanin odmianowych wpłynęła na wzrost wartości masy hektolitrowej oraz celności i wyrównania ziarna.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies