Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Maczka chleba swietojanskiego [E 410] - coraz czesciej stosowany dodatek do srodkow spozywczych

Properties, receiving and applications of locust bean gum (E 410), which it is a natural polysaccharide in this article were presented. It is derived from seeds of the carob tree (Ceratonia siliqua), which sweet fruits already in ancient times has been known. In food industry locust bean gum acts as thickener, stabilizer, carrier and gelling agent. Moreover, locust bean gum in pharmaceutical as well as in cosmetic industry is used.

W artykule opisano charakterystykę, otrzymywanie i zastosowanie mączki chleba świętojańskiego (E 410), która jest naturalnie występującym polisacharydem. Otrzymuje się ją w wyniku zmielenia bielma nasion drzewa o nazwie szarańczyn strąkowy (Ceratonia siliqua), którego słodkie owoce znane były już w czasach starożytnych. W przemyśle spożywczym mączka chleba świętojańskiego stosowana jest jako zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator oraz nośnik. Ponadto wykorzystuje się ją w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies