Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania zdolnosci wiazania magnezu przez drozdze piekarskie Saccharomyces cerevisiae w hodowli stacjonarnej

Tytuł:
Badania zdolnosci wiazania magnezu przez drozdze piekarskie Saccharomyces cerevisiae w hodowli stacjonarnej
The stydy of saccharomyces cerevisiae bakery yeast strain capacity of binding with magnesium during cultivation in stationary conditions
Autorzy:
Duszkiewicz-Reinhard W
Gniewosz M.
Blazejak S.
Bankowski A.
Tematy:
hodowla mikroorganizmow
drozdze piekarskie
wiazanie magnezu
magnez
biotechnologia
Saccharomyces cerevisiae
baker's yeast
biotechnology
magnesium
magnesium binding
microorganism culture
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badano zdolność wiązania magnezu przez przemysłowy szczep drożdży piekarskich podczas hodowli stacjonarnej na podłożu YPD, wzbogaconym w jony magnezu w ilości 0,25, 0,5 i 1,25 Mg2+/dm3. Jony magnezu pochodziły z dwóch soli: MgS04 x 7H20 lub MgCl2 x 6H20. Sole magnezu dodawano do podłoży doświadczalnych na początku hodowli lub pod koniec logarytmicznej fazy wzrostu drożdży. Równolegle prowadzono hodowlę na podłożu kontrolnym (YPD bez dodatku jonów Mg2+). Zawartość magnezu oznaczano metodą ASA w biomasie nie płukanej oraz w biomasie dwukrotnie płukanej wodą dejonizowaną. We wszystkich wariantach hodowli prowadzonych na podłożach doświadczalnych uzyskano istotnie wyższą zawartość magnezu w biomasie komórkowej niż w drożdżach hodowanych na podłożu kontrolnym. Zaobserwowano, że rosnące stężenia jonów magnezu w podłożach doświadczalnych (niezależnie od źródła), powodowały zwiększanie zawartości tego pierwiastka w nie płukanej biomasie komórkowej, chociaż stwierdzane różnice nie zawsze należały do statystycznie istotnych. Dodatek magnezu do podłoży pod koniec logarytmicznej fazy wzrostu nie spowodował podwyższenia zawartości magnezu w biomasie badanej po 24 i 48 h hodowli w stosunku do podłoży wzbogaconych w magnez na początku hodowli. Większa część magnezu była luźno związana z komórkami drożdży, co stwierdzono porównując zawartości magnezu w biomasie płukanej z zawartością tego pierwiastka w biomasie nie płukanej. Zarówno rodzaj źródła magnezu, jak również jego stężenie w podłożu nie miało istotnego wpływu na przyrost biomasy komórkowej drożdży.

Capacities of binding magnesium ions by the Saccharomyces cerevisiae bakery yeast during cultivation in stationary conditions on the YPD (control) and YPD (experimental) media enriched in 0.25., 0.5 and 1.25 g Mg2+/dm3 from two salts: MgS04x 7H20 or MgCl2 x 6H20 were the subject of the study. The salts were added to the experimental media at the beginning of the cultivation or at the end of the logarithmic phase of yeast growth. Magnesium content was evaluated with ASA method in the centrifuged yeast biomass that had and had not been washed with deionized water. Magnesium content in the yeast cultivated in the experimental media was significantly higher than in the yeast cultivated in the control medium. It was stated that increased concentration of magnesium ions (from all sources used)in the experimental media caused higher amount of magnesium content in non-washed biomass cell although the differences were not always significant. The addition of magnesium ions at the end of logarithmic phase of growth did not influence the magnesium contents in cell biomass after 24 and 48 hours of cultivation in comparison with the media enriched at the beginning of cultivation (Tab. 1 and 2, Tab. 3 and 4.). The major part of magnesium was loosely bound with yeast cells what was proved by comparison of magnesium content in yeast biomass that had and had not been washed with deionized water. The type of magnesium salts as well as their concentration did not have a significant influence on the yeast cell biomass yield (Tab. 5 and 6).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies