Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wplyw flawonow tarczycy bajkalskiej na aktywnosc przeciwutleniajaca i stabilizacje antocyjanow oraz barwy kompotow i dzemow truskawkowych

Tytuł:
Wplyw flawonow tarczycy bajkalskiej na aktywnosc przeciwutleniajaca i stabilizacje antocyjanow oraz barwy kompotow i dzemow truskawkowych
Influence of skullcap flavones on antioxidant activity and anthocyanins and colour stabilization of strawberrys canned fruits and jams
Autorzy:
Kalisz B
Kalisz S.
Oszmianski J.
Tematy:
flawony
barwa
kompoty truskawkowe
stabilizatory
stabilizacja
dzemy truskawkowe
przetworstwo owocow
dodatki do zywnosci
tarczyca bajkalska
antocyjany
barwa czerwona
aktywnosc przeciwutleniajaca
flavone
colour
strawberry compote
stabilizer
stabilization
strawberry jam
fruit processing
food additive
Baikal skullcap
anthocyanin
red colour
antioxidative activity
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy podjęto próbę stabilizacji barwników antocyjanowych oraz barwy kompotów i dżemów truskawkowych flawonami tarczycy bajkalskiej, dodawanymi podczas przygotowania produktów. Efekty stabilizacji kontrolowano w próbach wyjściowych i po 60-cio dniowym przechowywaniu w temperaturze 30°C. Dodatek stabilizatora wpłynął na poprawę zachowalności antocyjanów i trwałość czerwonej barwy w procesie produkcji i przechowywania tylko dżemów z truskawek. Jednocześnie na skutek dodatku stabilizatora obserwowano wzrost zdolności zmiatania wolnych rodników badanych kompotów i dżemów, ale tylko bezpośrednio po ich otrzymaniu. Tego korzystnego efektu dodatku stabilizatora nie było już po 6 miesiącach przechowywania produktów truskawkowych w temperaturze 30°C.

The work attempts to carry out the stabilization of anthocyanins of canned fruits and jams from strawberry by flavones of skullcap (Scutellaria baicalensis Georgi) addition of during the preparation of these products. Effect of stabilization was controlled in fresh samples and after 60 days of storage at 30°C. The addition of stabilizer influenced the improvement of the behavior of anthocyanins and stability of red colour in the process of production and storage the strawberry only of jams. The growth of ability of scavenging of free radicals as a result of addition of stabilizer was observed in the studied canned fruit and jams simultaneously, but only directly after their production. This beneficial effect of stabilizer disappeared in strawberry products during 6 months storage at 30°C.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies