Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Pestycydy benzimidazolowe w owocach krajowych i importowanych

Tytuł:
Pestycydy benzimidazolowe w owocach krajowych i importowanych
Benzimidazol pesticides presence in imported and local fruit
Autorzy:
Szymczyk K.
Malczewska M.
Goszcz H.
Tematy:
analiza zywnosci
zywnosc
tiabendazol
pozostalosci pestycydow
karbendazym
pestycydy
oznaczanie
owoce
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zbadano zawartość tiabendazolu i karbendazymu w 265 próbkach owoców oraz półproduktów owocowych przy zastosowaniu techniki HPLC. Około 40% badanych próbek owoców importowanych zawierało wybywalne ilości tiabendazolu. W próbkach owoców krajowych (jabłka i truskawki) oraz półproduktów owocowych nie znaleziono wykrywalnych ilości tiabendazolu. Obecność karbendazymu stwierdzono w około 20% próbek zarówno owoców importowanych jak i krajowych oraz w 1 próbce półproduktów owocowych.

Tiabendazol and carbendazine content in 265 samples of fruit and its half-finished products using HPLC techniques was examined. Approximately 40% of examined samples of imported fruit contained detectable amounts of tiabendazol. Detectable amounts of tiabendazol were not found in samples of local fruit (apples and strawberries) and its half-finished products. Carbendazine presence was found in approx. 20% of samples both imported and local fruit and one sample of the half-finished products.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies