Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Annexin VI, a novel ATP-dependent, phospholipid-binding protein

Tytuł:
Annexin VI, a novel ATP-dependent, phospholipid-binding protein
Autorzy:
Danieluk M.
Sikorski A.F.
Pikula S.
Bandorowicz-Pikula J.
Tematy:
interaction
protein
surface pressure
annexin VI
phosphatidylserine
phospholipid
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The determination of surface pressure (π) of a phosphatidylserine (PS) monolayer is used to study the interactions between specific phospholipid classes and various proteins. In the present study we show that ATP, but not ADP, in milimolar concentration ranges stimulate the increase of Δπ in a PS monolayer evoked by annexin VI (AnxVI)/Ca2+ at a moderate initial π (~11 mN/m). The obtained results are consistent with ATP being a functional ligand for AnxVI. To further study the ATP binding site of AnxVI, we have used fluorescein 5’-isothiocyanate (FITC). This is useful in the characterization of nucleotide-binding sites of many membrane integral and cytosolic proteins. Under our experimental conditions FITC did not affect the binding of AnxVI to membranes but abolished the interaction of the protein with ATP insolubilized on agarose. This observation can be interpreted in terms of AnxVI possessing an ATP-binding site functionally similar to nucleotide-binding domains characterized in other ATP-dependent proteins. We also provide evidence that two AnxVI isoforms are expressed constitutively in porcine liver differ from each other in respect to their ATP binding properties.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies