Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dlaczego istotne jest monitorowanie spożycia witamin i skladników mineralnych przez otyłe dzieci w wieku przedpokwitaniowym?

Tytuł:
Dlaczego istotne jest monitorowanie spożycia witamin i skladników mineralnych przez otyłe dzieci w wieku przedpokwitaniowym?
Why is it necessary to monitor the minerals and vitamins intake in prepubertal children with simple obesity?
Autorzy:
Weker H
Baranska M.
Rowicka G.
Riahi A.
Wiech M.
Gajewska J.
Klemarczyk W.
Tematy:
zywienie czlowieka
dzieci
otylosc
wiek przedpokwitaniowy
witaminy
skladniki mineralne
spozycie zywnosci
monitoring
dieta niskoenergetyczna
wartosc odzywcza
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy była ocena wartości odżywczej diet, w tym spożycia witamin i składników mineralnych, u dzieci z otyłością prostą przed i po interwencji żywieniowej. Badaniami objęto 50 dzieci z otyłością prostą, pacjentów Poradni Gastroenterologicznej Instytutu Matki i Dziecka. Analiza całodziennych racji pokarmowych, po interwencji żywieniowej (dieta ubogoenergetyczna, czas trwania obserwacji - 12 tygodni), wykazała obniżenie spożycia produktów bogatotłuszczowych i zawierających sacharozę oraz niedobór spożycia warzyw. Z uwagi na okres przedpokwitaniowy badanych dzieci wskazane jest monitorowanie wartości odżywczej diet pod kątem zawartych w nich witamin i składników mineralnych.

The aim of the study was to evaluate nutritional value of diets in obese children before and after the dietetic treatment with consideration of minerals and vitamin intake. The research concerned 50 children with simple obesity, the patients of Gastroenterology Outpatient Clinic of Institute of Mother and Child in Warsaw. Dietetic treatment was conducted during 12-week long research programme and it was based on low energy and low glycemic index diet. The analysis of daily food rations after the dietetic treatment showed decreasing intake of rich in fat and/or sugar products and insufficient vegetables intake as well. It is essential to monitor the nutritional value of diets of prepubertal obese children under dietetic treatment with special regard to mineral and vitamin intake.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies