Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza wybranych produktow spozywczych pod katem zawartosci w nich substancji dodatkowych o potencjalnych wlasciwosciach alergizujacych

Tytuł:
Analiza wybranych produktow spozywczych pod katem zawartosci w nich substancji dodatkowych o potencjalnych wlasciwosciach alergizujacych
Autorzy:
Traczyk I
Gielecinska I.
Szponar L.
Tematy:
dodatki funkcjonalne
analiza zywnosci
przetwory mleczne
choroby czlowieka
dodatki do zywnosci
alergie pokarmowe
wlasciwosci alergenne
zywienie czlowieka
produkty spozywcze
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było przeprowadzenie analizy produktów spożywczych pod względem obecności w nich substancji dodatkowych oraz dodatków funkcjonalnych o potencjalnych właściwościach alergizujących, a także oszacowanie ilości substancji dodatkowych znajdujących się w tych produktach. W ramach pracy dokonano analizy dokumentacji składanej do Głównego Inspektora Sanitarnego o wydanie zezwoleń na wprowadzenie do obrotu produktów spożywczych oraz przeanalizowano 24 wybrane produkty spożywcze pobrane z rynku, często spożywane w kraju, pod względem obecności i zawartości w nich substancji dodatkowych dozwolonych. Stwierdzono, iż analizowane środki spożywcze zawierały nawet do 9 substancji dodatkowych. Największą zawartością substancji dodatkowych spośród analizowanych charakteryzowały się przetwory mleczne: jedna porcja deseru termizowanego (150 g) może zawierać około 10 g substancji dodatkowych, a jogurtu owocowego (150-175 g) około 9 g tych substancji.

The aim of the study was an analysis of food products for the presence of additives and functional additions of allergizing potential, and estimation of the amounts of additives in these products. In the study documentation was analysed submitted to the General Sanitary Inspector with applications for obtaining permissions for introduction of food products for turnover in the market, besides that 24 selected food products were analysed after obtaining them from the market in our country for the presence and content of permitted additives. The analysed food products were found to contain up to nine additives. The content off additived was highest in dairy products: one portion of thermally processed dessert (150 g)f could contain about 10 g of additives, and one portion of fruit yoghurt (150-175 g) about 9 g of these substances.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies