Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Comparison of physiological and PCR-RFLP rDNA identification of yeast species commonly found in cheese

Tytuł:
Comparison of physiological and PCR-RFLP rDNA identification of yeast species commonly found in cheese
Porownanie identyfikacji gatunkow drozdzy powszechnie spotykanych w serach w oparciu o cechy fizjologiczne oraz PCR-RFLP rDNA
Autorzy:
Polomska X.
Juszczyk P.
Cadez N.
Raspor P.
Robak M.
Wojtatowicz M.
Tematy:
yeast isolate
identification
Candida famata
Candida sphaerica
Candida lipolytica
cheese
assimilation test
restriction fragment length polymorphism
rDNA
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The identification of twenty four yeast isolates from cheese performed with API ID 32C simplified assimilation test and restriction fragments length polymorphism (PCR-RFLP) of ITS1-5.8S rDNA-ITS2 region was compared. The accordance of the results of both methods for eleven strains identified as Candida famata, five strains as C. lipolytica and four strains as C. sphaerica was observed. However, the other four yeast isolates classified with API as C. sphaerica revealed amplification products as well as restriction patterns characteristic for C. famata species.

Porównano identyfikację dwudziestu czterech izolatów drożdży z serów wykonaną przy pomocy testu asymilacyjnego API ID 32C (tab. 1) oraz metodą polimorfizmu długości fragmentów restrykcyjnych (PCR-RFLP) regionu ITS1-5.8S rDNA-ITS2 (tab. 2). Zaobserwowano zgodność wyników otrzymanych obiema metodami w stosunku do jedenastu szczepów zidentyfikowanych jako Candida famata, pięciu jako C. lipolytica i czterech jako C. sphaerica. Jednakże pozostałe cztery izolaty drożdży, sklasyfikowane przez system API jako C. sphaerica wykazały produkty amplifikacji, jak również profile restrykcyjne charakterystyczne dla gatunku C. famata (rys. 1 i 2).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies