Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Biochemical characteristics of deproteinized alfalfa juice and its re-use in production of protein concentrates

Tytuł:
Biochemical characteristics of deproteinized alfalfa juice and its re-use in production of protein concentrates
Biochemiczna charakterystyka odbialczonego soku z lucerny i jego wykorzystanie w procesie otrzymywania koncentratow bialkowych
Autorzy:
Baraniak B.
Tematy:
wlasciwosci biochemiczne
koncentraty bialkowe
enzymy proteolityczne
wykorzystanie
chemia zywnosci
sok z lucerny
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The biochemical characteristics of filtrates obtained after thermal (55°C) or anion-flocculant fractionation of alfalfa juice and their use for inactivation of proteolytic enzymes and modification of composition of the protein concentrates are reported. The filtrates differed with the proteolytic, acidic and alkaline phosphatase activities, as well as with antitrypsin activity. Both filtrates when reused in the process of alfalfa juice fractionation increased the yield of green concentrate and protein, and modified the chemical composition of chloroplastic concentrates.

Przeprowadzono charakterystykę biochemiczną przesączy uzyskanych w procesie frakcjonowania soku z lucerny termicznie (55°C) i flokulantem anionowym Magnafloc LT-26. Przesącz otrzymany w procesie frakcjonowania białek termicznie przy braku aktywności neutralnych proteaz wykazał niższe aktywności fosfatazy kwaśnej i alkalicznej (tabela 1). Badanie wykorzystania przesączy w procesie otrzymywania koncentratów białkowych wykazało, że wprowadzenie ich do soku z lucerny (w stosunku objętościowym 1:10) nie powoduje istotnych zmian we właściwościach soku (tabela 3), natomiast różnicuje skład chemiczny koncentratów chloroplastycznych z niego flokulowanych (tabela 6). Obydwa badane czynniki obniżyły rozpuszczalność białek koncentratów (w stosunku do preparatu kontrolnego) i ich podatność na działanie trypsyny i pepsyny (tabela 4 i 5). Przesącze uzyskane po oddzieleniu koncentratów chloroplastycznych w procesie frakcjonowania modyfikowanego soku z lucerny wykazały zmniejszoną aktywność enzymów proteolitycznych (szczególnie w przypadku zastosowania przesączu po-flokulacyjnego) (tabela 7). Ten fakt ma istotne znaczenie w procesie otrzymywania koncentratów cytoplazmatycznych, ponieważ są one koagulowane po oddzieleniu frakcji chloroplastycznej białek soku z lucerny.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies