Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wplyw srodowiska tuczarni trzody chlewnej na stan mikologiczny jej gleby

Tytuł:
Wplyw srodowiska tuczarni trzody chlewnej na stan mikologiczny jej gleby
Impact of the environment of a commercial swine farm on the mycological state of its soil
Autorzy:
Kornillowicz-Kowalska T
Bekier-Jaworska E.
Szostak B.
Tematy:
trzoda chlewna
fermy zwierzat
fermy przemyslowe
tuczarnie
gleby
badania mikologiczne
grzyby
sklad gatunkowy
identyfikacja
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this paper was to investigate the effect of a swine farm environment on the mycological state of its soil (chernozem). Using the plate dilution method, the frequency and species composition of mould fungi in soil (i.e. chernozem) were established, the samples being taken on the grounds of a commercial swine farm. It was evidenced that the number of fungi was diverse and depended on both the object (organic manure site, dunghill, fattening house) and soil layer thickness. Among the 21 isolated genera, Mortierella and Fusarium were the most common. Trichoderma, Penicillium and Aspergillus were isolated less regularly. The potentially toxigenic fungi, in particular Fusarium equiseti, F. sporotrichioides, F. graminearum, F. sambucinum, F. culmorum, and rarely Penicillium spp., accumulated especially in the soils which were affected by the organic manure site and fattening house.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies