Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dzialanie nawozenia mikroelementowego na plonowanie i sklad chemiczny buraka cukrowego w uprawie bezobornikowej

Tytuł:
Dzialanie nawozenia mikroelementowego na plonowanie i sklad chemiczny buraka cukrowego w uprawie bezobornikowej
Autorzy:
Wrobel S
Tematy:
sklad chemiczny
buraki cukrowe
mikroelementy
uprawa roslin
zawartosc mikroelementow
nawozenie
plonowanie
uprawa bezobornikowa
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W latach 1993-94 przeprowadzono 4 polowe, ścisłe doświadczenia na różnych glebach o pH 6,1-7,3, w których badano wpływ nawożenia mikroelementami na plonowanie i zawartość tych składników oraz cukru w roślinach buraka cukrowego. Istotne przyrosty plonów korzeni i liści buraka uzyskano na obiektach nawożonych borem i manganem. Stosowanie molibdenu, boru oraz cynku zwiększyło zawartość tych składników w roślinach. Najwyższe zawartości sacharozy w korzeniach buraka uzyskano pod wpływem molibdenu (17,3%), oraz boru (17,2%).

In the years 1993-94 four field, strict experiments on various soils (pH 6,1-7,3) were carried out. An influence of micronutrient fertilization on yield level as well as on those nutrients and sugar content in sugar beet plants were studied. It was found that boron and manganese ferilization caused statistically important increases of sugar beet yields. Application of B, Mo and Zn increased concentration of this nutrients in plants. The highest percentage of sucrose in roots was obtained under molibdenum (17,3%) and boron (17,2%) treatment.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies