Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Natural resistance of phaseolus seed cultivarz to the infestations by bean weevil [Acanthoscelides obtectus Say]

Tytuł:
Natural resistance of phaseolus seed cultivarz to the infestations by bean weevil [Acanthoscelides obtectus Say]
Naturalna odporność nasion fasoli na porażenie przez strąkowca fasolowego [Acanthoscelides obtectus Say]
Autorzy:
Ciepielewska D
Fornal L.
Tematy:
fasola zwykla
nasiona
odpornosc naturalna
odpornosc nasion
szkodniki roslin
strakowcowate
Bruchidae
strakowiec fasolowy
Acanthoscelides obtectus
common bean
seed
natural resistance
seed resistance
plant pest
bean weevil
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The resistance of 15 bean cultivars to infestation by bean weevil was studied. The relationships between the number of damaged seeds and such cultivar characters as the thickness of seed coat, seed hardness, starch content, size of starch grains and tannin content were studied. It was found that the seeds of cvs. Bor, Atut and Igołomska, characterized by a low starch content, thick cuticule and testa and a high tanin content, were most resistant to Acanthoscelides.

W badaniach odporności 15 odmian nasion fasoli na porażenie strąkowcem fasolowym (Acanthoscelides obtectus Say.) analizowano zależności pomiędzy liczbą uszkodzonych nasion a takimi cechami odmianowymi jak grubość okrywy nasiennej, twardość nasion, zawartość skrobi, wielkość ziaren skrobiowych i zawartość tanin. Stwierdzono, że nasiona odmiany Bor, Atut i Igołomska o niskiej zawartości skrobi i grubej kutykuli i teście oraz wysokiej zawartości tanin są najbardziej odporne na porażenie przez Acanthoscelides obtectus Say.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies