Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wplyw mieszanek tresciwych granulowanych z udzialem parowanych ziemniakow jako ich komponentu na ocene rzezna i jakosc miesa nutrii standard utrzymywanych w systemie kapieliskowym

Tytuł:
Wplyw mieszanek tresciwych granulowanych z udzialem parowanych ziemniakow jako ich komponentu na ocene rzezna i jakosc miesa nutrii standard utrzymywanych w systemie kapieliskowym
The effect of concentrate pelleted food with addition of steamed potatoes on carcass evaluation in standard nutria kept in bath system
Autorzy:
Janczak M
Kuzniewicz G.
Wozniak J.
Hutnik P.
Kuzniewicz J.
Krzykawski A.
Tematy:
utrzymanie kapieliskowe
zywienie zwierzat
komponenty mieszanek
wartosc rzezna
nutrie
mieso z nutrii
wlasciwosci fizykochemiczne
nutria standard
jakosc
ziemniaki parowane
zwierzeta futerkowe
pasze tresciwe granulowane
ocena sensoryczna
wydajnosc rzezna
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przeprowadzone badania miały na celu ocenę wpływu parowanych ziemniaków jako komponentu mieszanek granulowanych na ocenę rzeźną i jakość mięsa nutrii standard. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że dodatek do mieszanek parowanych ziemniaków w ilości 15 i 30% wpłynął korzystnie na ocenę rzeźną i jakość mięsa nutriowego. W obu grupach doświadczalnych uzyskano wysoką wydajność rzeźną, dużą ilość mięsa w tuszkach oraz małą ilość kości i tłuszczu. Przeprowadzone analizy chemiczne i fizykochemiczne potwierdziły dużą zawartość w mięsie suchej masy, białka, małą ilość tłuszczu. Dokonana ocena testowo-smakowa mięsa potwierdziła wysoką jego jakość.

The purpose of the study was to estimate the effect of steamed potatoes as a component of pelleted food on carcass parameters and meat quality in standard nutria. The obtained results show that addition of steamed potatoes positively affected carcass parameters and meat quality. Analysed meat had high dressing percentage and high meat and protein content. Sensory evaluation of nutria meat also gave high results: between 4,25 to 4,30 points.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies