Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Slaughter value, meat quality and backfat fatty acid profile in Zlotnicka White and Zlotnicka Spotted fatteners

Tytuł:
Slaughter value, meat quality and backfat fatty acid profile in Zlotnicka White and Zlotnicka Spotted fatteners
Wartosc rzezna, jakosc miesa i profil kwasow tluszczowych sloniny swin ras zlotnickiej bialej i zlotnickiej pstrej
Autorzy:
Grzeskowiak E
Borys A.
Borzuta K.
Buczynski J.T.
Lisiak D.
Tematy:
animal breed
Zlotnicka White breed
slaughter value
Zlotnicka Spotted breed
pig
fatty acid profile
meat quality
backfat
fattener
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Selected slaughter traits, meat quality and backfat fatty acid profile were assessed in purebred Zlotnicka White (ZW group, n=30) and Zlotnicka Spotted (ZS group, n=30) fatteners (females to castrated males ratio = 1/1). Basic physico-chemical properties were determined in the longissimus dorsi muscle and fatty acid profile was estimated of the backfat. At similar live weight and meat content of carcass in both breed groups, thicker backfat was recorded on the ham of the ZW and on the shoulder of the ZS pigs. The meat of both groups was characterized by good quality.Desirable meat pH, very small juice drip from the muscle tissue, high water holding capacity as well as desirable meat colour were found in both groups, although their indicators were slightly more favourable in ZW. Backfat of the ZW fatteners was found to contain by 2.59 per cent points (pp) more linoleic acid and by 0.38 pp more α-linolenic acid than ZS backfat. However, the ratio of PUFA n-6 to PUFA n-3 in the backfat was similar in both breed groups and amounted to about 10.7

Oceniono wybrane cechy wartości rzeźnej oraz jakości mięsa i tłuszczu słoniny czystorasowych tuczników ras złotnickiej białej i złotnickiej pstrej (Zlotnicka White – ZW i Zlotnicka Spotted – ZS).Oznaczono podstawowy skład chemiczny i wskaźniki fizykochemiczne mięśnia najdłuższego grzbietu i określono profil kwasów tłuszczowych w słoninie grzbietowej. Przy zachowaniu podobnej ubojowej masy ciała i zbliżonej zawartości mięsa w tuszach obu grup grubszą słoninę stwierdzono na szynce świń rasy ZW, natomiast na łopatce – świń rasy ZS. Mięso tuczników badanych ras charakteryzowało się dobrą jakością, a zwłaszcza pożądanym zakwaszeniem, małym wyciekiem naturalnym, dobrą wodochłonnością i pożądaną barwą, przy czym cechy te były nieco korzystniejsze w przypadku świń rasy ZW. Spośród kwasów tłuszczowych, w słoninie świń ZW notowano o 2,59 punktów procentowych (pp) więcej kwasu linolowego i o 0,38 pp kwasu linolenowego. Natomiast stosunek kwasów PUFA n-6 do PUFA n-3 w słoninie obu ras był podobny – około 10.7.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies