Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Production of divercin by Carnobacterium divergens in the presence of divercin-sensitive bacteria Carnobacterium piscicola and Listeria innocua

Tytuł:
Production of divercin by Carnobacterium divergens in the presence of divercin-sensitive bacteria Carnobacterium piscicola and Listeria innocua
Produkcja diwercyny przez Carnobacterium divergens w obecnosci wrazliwych na diwercyn bakterii Carnobacterium piscicola i Listeria innocua
Autorzy:
Sip A
Grajek W.
Tematy:
aktywnosc fermentacyjna
Carnobacterium divergens
mikrobiologia zywnosci
Carnobacterium piscicola
Listeria innocua
diwercyna
biomasa
produkcja
bakterie
bakteriocyny
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The effect of growth of the divercin-producing strain of Carnobacterium diver- gens in the presence of divercin-sensitive bacteria Carnobacterium piscicola and Listeria innocua F on the divercin production was studied. The divercin- -sensitive bacteria were introduced into the growth medium of C. divergens in the form of autolysate or living culture. The biomass yield of C. divergens, its fermentative activity and extracellular divercin production were evaluated. The presence of C. piscicola and L. innocua F was found to inhibit the growth of C. divergens, not affecting the acid production. The divercin-sensitive bacteria enhanced considerably the production of divercin by C. divergens, thus can be considered as divercin-biosynthesis stimulators. The stimulating effect had only autolysates of both divercin-sensitive bacteria. The divercin production in the presence of divercin-sensitive bacteria was dependent on the age of C. divergens culture.

W pracy określono wpływ obecności wrażliwych na diwercynę bakterii Carnobacterium piscicola i Listeria innocua F na wytwarzanie tej bakteriocyny przez Canobacterium divergens. Bakterie wrażliwe na diwercynę wprowadzano do pożywki w postaci autolizowanej lub żywej kultury. Badano wydajność biomasy, aktywność diwercyny i aktywność fermentacyjną bakterii C. divergens. Stwierdzono, że C. piscicola i L. innocua F hamowały wzrost bakterii C. divergens (tab. 1), natomiast nie miały wpływu na ich aktywność fermentacyjną (tab. 2). Autolizaty wrażliwych na bakteriocynę bakterii znacznie zwiększyły produkcję diwercyny (tab. 3). Produkcja diwercyny zależała od czasu hodowli C. divergens. Największą aktywność diwercyny, wynoszącą 52,4 x106 jednostek aktywności /mL stwierdzano po 35 godzinach hodowli (tab. 3).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies