Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Higiena produkcji Czesc.IV.Mycie maszyn i urzadzen

W artykule omówiono procesy zachodzące przy usuwaniu resztek produktu oraz osadów z powierzchni maszyn, urządzeń i rurociągów. Podano wymagania stawiane środkom myjącym i dezynfekującym stosowanym w przemyśle spożywczym. Opisano różne sposoby mycia, przy czym najwięcej miejsca poświęcono metodzie mycia w obiegu zamkniętym (CIP).

The paper describes processes which take place during removing of food residues and fouling substances from surfaces of machines and pipes. Reguirements which must be fulfilled by cleaning agents and disinfectants used in food industry are enumerated. Methods of cleaning, clean in place (CIP) particularly, are also treated in the paper.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies