Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Metal sorption capacity of fibre preparations from fruit pomace

Tytuł:
Metal sorption capacity of fibre preparations from fruit pomace
Blonnikowe sorbenty metali z wytlokow owocowych
Autorzy:
Borycka B.
Zuchowski J.
Tematy:
blonnik pokarmowy
sorbenty
sklad chemiczny
kadm
wytloki owocowe
produkty spozywcze
olow
porzeczki czarne
dawki dopuszczalne
dodatki do zywnosci
wapn
jablka
magnez
preparaty blonnikowe
wlokno pokarmowe
toksycznosc
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Chemical composition of dietary fibre was investigated and fractional composition of the fibre obtained from black currant and apple pomaces was determined by van Soest and Asp methods. The contents of macroelements (Ca, Mg) and microelements (Fe, Zn, Cu) as well as toxic elements (Cd, Pb) in the preparations were also investigated. Sorption of the chosen metals (Cd, Pb, Ca and Mg) on black currant preparation and black currant-apple pomaces composition were determined. The investigated materials were found to have a high content of dietary fibre (ca. 60%) meeting the requirements for the content of toxic metals in foodstuffs. The fibre preparations efficiently bound cadmium (> 30%) and lead (> 40%), but had very low capacity for calcium adsorption. The desorption of magnesium and calcium occured from the fibre under certain conditions.

Celem badań było ustalenie składu chemicznego nowych preparatów błonnikowych z wytłoków z czarnej porzeczki i ich kompozycji z wytłokami jabłkowymi, określenie frakcyjnego składu włókna pokarmowego w badanych próbach oraz ocena przydatności błonnikowych kompozycji jako selektywnych sorbentów metali (Cd, Pb, Ca, Mg) w wybranych produktach żywnościowych. Stwierdzono, że badane materiały charakteryzowały się wysoką zawartością włókna pokarmowego (>60%) oraz spełniały wymagania normy dotyczącej dopuszczalnej zawartości metali toksycznych w środkach spożywczych i mogłyby być stosowane jako dodatki do żywności. Badania wykazały, że błonnikowe preparaty cechuje duża zdolność wiązania kadmu i ołowiu oraz, że charakterystyczną cechą tych materiałów jest bardzo słaba zdolność adsorbowania wapnia. Wyniki badań wykazały desorpcję magnezu, oraz w określonych warunkach pH-wapnia.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies