Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Pozadalnosc konsumencka produktow z miesa wieprzowego z dodatkiem preparatow bedacych nosnikami jodu

Tytuł:
Pozadalnosc konsumencka produktow z miesa wieprzowego z dodatkiem preparatow bedacych nosnikami jodu
Consumer desirability of pork meat products with an addition of preparations being carriers of iodine
Autorzy:
Jedrusek-Golinska A
Szymandera-Buszka K.
Tematy:
przetwory miesne
dodatki do zywnosci
cechy sensoryczne
preparaty bialkowe
mieso wieprzowe
akceptacja konsumencka
jod
zywienie czlowieka
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy była ocena pulpetów wieprzowych i kotletów mielonych z 2% dodatkiem preparatu Vitacel 400 i izolatu sojowego, wykorzystanych jako nośniki jodu w postaci jodku potasu. Badania o charakterze semikonsumenckim przeprowadzono na 35-osobowej grupie studentów i pracowników Akademii Rolniczej w Poznaniu. Dla obu rodzajów produktów mięsnych z dodatkiem preparatów błonnikowego i białkowego stwierdzono wysoką pożądalność konsumencką, nie różniącą się od próby kontrolnej. Wydaje się. że w ramach profilaktyki jodowej warto rozważyć wprowadzanie do produktów mięsnych jodowanych preparatów białkowych i błonnikowych jako alternatywnego w stosunku do soli nośnika jodu.

The aim of the study was to analyzed desirability of cooked pork meatballs and hamburgers with a 2% addition of iodized preparations Vitacel 400 and soy isolate using as iodine carriers. Semi-consumer trait assessment was conducted by a 35-member group of people being students and employees of Agriculture University of Poznań. The high degree of consumer acceptance was found for both meat products with an addition of fiber and protein preparations, as well as the control. It seems advisable to introduce iodized protein and fiber preparations to meat products as alternatives for salt as an iodine carrier.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies