Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Volatile compounds of importance in the aroma of cultivated mushrooms Agaricus bisporus at different conditions of cultivation

Tytuł:
Volatile compounds of importance in the aroma of cultivated mushrooms Agaricus bisporus at different conditions of cultivation
Istotne dla aromatu zwiazki lotne pieczarki Agaricus bisporus w zaleznosci od warunkow uprawy
Autorzy:
Zawirska-Wojtasiak R.
Siwulski M.
Wasowicz E.
Sobieralski K.
Tematy:
mushroom
cultivated mushroom
cultivation condition
volatile compound
Agaricus bisporus
aroma
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Aroma in samples of two varieties of Agaricus bisporus, i.e. KORONA 7 and EUROMYCEL 12, was analysed in terms of contents of eight carbon atom compounds (1-octen-3-ol, 3-octanone, 3-octanol, 2-octen-1-ol). Carpophores were harvested in 4 flushes according to their cap sizes. Quantitatively the dominant compound in all samples was 1-octen-3-ol, found in the highest concentrations in the 1st flush of yielding. The analysis of variance for factorial experiments, performed for both cultivars in one cultivation cycle – 2001/2002 and for one variety – KORONA 7 in two cycles, showed the effect of mushroom variety, flush of yielding and carpophores size on contents of dry matter and aromatic volatiles. Carpophores of a smaller cap diameter were characterised by a higher dry matter content and usually also higher contents of aromatic volatiles. In contrast, the effect of flush of yielding was different: the highest content of dry matter was recorded in the 4th flush, while that of aromatic compounds in the 1st flush.

Dokonano analizy aromatu pod względem zawartości związków ośmiowęglowych (1-okten-3-ol, 3-oktanone, 3-oktanol, 2-okten-1-ol) w próbach dwóch odmian pieczarki Agaricus bisporus – KORONA 7 i EUROMYCEL 12. Pieczarkę uprawiano doświadczalnie w latach 2001, 2002, 2003, w nowoczesnej pieczarkarni, w sezonie zimowo-wiosennym. Owocniki zbierano w 4 rzutach i sortowano według wielkości kapelusza. Dominującym ilościowo związkiem we wszystkich próbach był 1-okten-3-ol, który występował w najwyższym stężeniu w rzucie I zbiorów (tab. 1–4). Analiza wariancji dla doświadczeń czynnikowych wykonana dla obu odmian w jednym cyklu uprawowym – 2001/2002 oraz dla jednej odmiany – KORONA 7 z dwóch cykli, wykazała wpływ odmiany pieczarki, rzutu plonowania i wielkości owocnika na zawartość suchej masy i związków lotnych zapachowych. Owocniki o mniejszej średnicy kapelusza charakteryzowały się wyższą zawartością suchej masy, a przeważnie także wyższą zawartością związków lotnych zapachowych (tab. 5–10). Natomiast wpływ rzutu plonowania był odmienny: najwyższą zawartość suchej masy stwierdzono w IV-tym rzucie, podczas gdy dla związków zapachowych w I-szym.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies