Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Content of selected components in fruits of Polish watermelon cultivar 'Bingo' as dependent on the method of seedling production and irrigation

Tytuł:
Content of selected components in fruits of Polish watermelon cultivar 'Bingo' as dependent on the method of seedling production and irrigation
Zawartosc wybranych skladnikow w owocach kawona polskiej odmiany 'Bingo' w zaleznosci od sposobu produkcji rozsady i nawadniania
Autorzy:
Wichrowska D.
Wojdyla T.
Rolbiecki S.
Rolbiecki R.
Piszczek P.
Tematy:
watermelon
vitamin C
beta-carotene
fruit component
seedling production
total sugar
production method
food
Polish cultivar
reducing sugar
carotenoid
fruit
Bingo cultivar
Citrullus vulgaris
irrigation
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The results of the study on the content of selected chemical components of watermelon (total sugars, reducing sugars, vitamin C, carotenoids and beta-carotene) of Polish cultivar ‘Bingo’ are presented in the paper. Cultivation was conducted in two successive vegetative seasons (2005 and 2006) near Bydgoszcz, with the use of drip irrigation. During seedling production three different variants of irradiation were used: sunny light, artificial daylight and artificial blue light. The drip irrigation, used during the vegetative season, decreased the content of total sugars as well as that of carotenoids and beta-carotene in watermelon fruits, whereas the content of reducing sugars and vitamin C was higher than that in fruits obtained from control plots (without irrigation). Irradiation with artificial daylight during seedling production had a positive influence on the content of total carotenoids, beta-carotene and vitamin C in watermelon fruits. The content of sugars was differentiated in fruits of watermelon by irradiation of seedlings. Fruits of plants originated from seedlings irradiated with sunny light were characterised by the highest content of sugars.

W pracy przedstawiono wyniki badań zawartości wybranych składników chemicznych kawona (cukrów ogółem, redukujących, witaminy C, karotenoidów i beta-karotenu) polskiej odmiany ‘Bingo’. Uprawa była prowadzona w dwóch kolejnych sezonach wegetacyjnych (2005 i 2006 roku) koło Bydgoszczy, z zastosowaniem nawadniania kroplowego. Podczas produkcji rozsady zastosowano naświetlanie siewek światłem słonecznym, dziennym sztucznym i niebieskim sztucznym. Nawadnianie kroplowe zastosowane w okresie wegetacji obniżało zawartość cukrów ogółem, a także sumy karotenoidów i beta-karotenu w owocach kawona, natomiast zawartość cukrów redukujących i witaminy C była wyższa niż w owocach kawona pochodzących z obiektów kontrolnych. Naświetlanie światłem białym sztucznym zastosowanym podczas produkcji rozsady miało dodatni wpływ na zawartość sumy karotenoidów i beta-karotenu oraz witaminy C w owocach kawona. Poziom badanych cukrów był różnicowany poprzez naświetlanie rozsad w owocach kawona, a największą ich zawartością charakteryzowały się owoce roślin pochodzące z siewek naświetlanych światłem słonecznym.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies