Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The virulence of Clavibacter michiganensis subsp. insidiosus strains and tests of alfalfa varieties for resistance to the wilt pathogen

Tytuł:
The virulence of Clavibacter michiganensis subsp. insidiosus strains and tests of alfalfa varieties for resistance to the wilt pathogen
Autorzy:
Vichova J
Kozova Z.
Tematy:
alfalfa
Clavibacter michiganensis ssp.insidiosus
wilt pathogen
virulence
bacterial wilt
resistance
inoculation method
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Bacterial wilt caused by Clavibacter michiganensis subsp. insidiosus (Cmi) is an integral part of chronic vascular wilt of alfalfa. The aim of the presented study was to determine the virulence of Cmi strains and later on to evaluate the level of resistance of alfalfa varieties registered in the Czech Republic and of some standard check varieties. Three methods of inoculation were compared at greenhouse conditions. The severity of the disease was determined on the basis of symptoms appearing on the cross section of the roots. The Cmi strain 12/5/98 and its re-isolates showed a high level of virulence. Freeze-dried isolates lost their virulence. The best differentiation of tested varieties according to the level of resistance was obtained by using successive inoculation on cotyledons, stems and roots. Of tested alfalfa varieties, Vernal and Roamer were classified as resistant and Nitranka, Orca and Europe as the most susceptible. Alfalfa varieties (Czech and European) registered in the Czech Republic recently proved lower disease severity in comparison with ones registered formerly (r = –0.538, p (0.05) = 0.553). The above mentioned fact evidences the progress of Cmi resistant alfalfa breeding in Europe

Bakteryjne więdnięcie powodowane przez Clavibacter michiganensis subsp. insidiosus (Cmi) jest integralną częścią trwałych więdnięć lucerny. Celem niniejszej pracy było określenie wirulencji izolatów Cmi oraz poziomu odporności odmian lucerny zarejestrowanych w Republice Czeskiej na Cmi. Dla tych celów porównano w warunkach szklarniowych trzy metody inokulacji. Nasilenie choroby określano na podstawie objawów występujących na przekrojach korzeni. Najwyższy poziom wirulencji wykazał szczep 12/5/98. Izolaty Cmi przechowywane w postaci liofilizatów traciły swoją wirulencję. Najlepsze zróżnicowanie odmian pod względem odporności uzyskano przy sukcesywnym zakażaniu Cmi liścieni, pędów oraz korzeni. Z testowanych odmian za odporne uznano odmiany Vernal i Roamer, a Nitranka, Orca i Europe były najbardziej podatne. Odmiany lucerny (czeskie i europejskie) zarejestrowane w Republice Czeskiej wykazały niższą intensywność objawów chorobowych w porównaniu z odmianami zarejestrowanymi wcześniej. Fakt ten potwierdza postęp w hodowli odmian lucerny odpornych na Cmi w Europie

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies