Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa Elliot) na doświadczalną cukrzycę u królików wywołaną alloksanem

Tytuł:
Wpływ aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa Elliot) na doświadczalną cukrzycę u królików wywołaną alloksanem
Autorzy:
Jankowski A
Niedworok J.
Jankowska B.
Tematy:
wlasciwosci przeciwutleniajace
aronia czarnoowocowa
objawy chorobowe
rosliny lecznicze
alloksan
zwierzeta doswiadczalne
kroliki
Aronia melanocarpa
cukrzyca
barwniki antocyjaninowe
przebieg choroby
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy zbadano wpływ antocyjanin z aronii czarnoowocowej o silnych właściwościach anty- oksydacyjnych na przebieg i intensywność objawów doświadczalnej cukrzycy. Ocenę przebiegu doświadczalnej cukrzycy oparto na określeniu stężenia cukru w surowicy, oznaczeniu stężenia substancji reagujących z kwasem tiobarbiturowym (TBARS) jako miary intensywności peroksy- dacji nienasyconych kwasów tłuszczowych w surowicy, zmianie masy ciała w trakcie doświadczenia. Do badań użyto 26 królików rasy szynszyl, płci obojga o wadze 3-3,5 kg, karmionych paszą znormalizowaną z dodatkiem jarzyn, przebywających w warunkach zwierzętarni o stałej temperaturze i wilgotności. W badaniach stwierdzono istotny przyrost stężenia glukozy we krwi po iniekcji alloksanu u królików. Podanie zwierzętom jednocześnie z alloksanem antocyjanin uzyskanych z aronii czar- noowocowej, codziennie przez cały okres obserwacji, istotnie obniżało stężenie cukru w surowicy krwi. Antocyjaniny te również spowodowały zahamowanie utraty masy ciała po wcześniejszej iniekcji alloksanem. Jednocześnie stwierdzono, że barwnik antocyjaninowy zapobiega w istotny sposób generacji wolnych rodników tlenowych, powoduje zmniejszenie peroksydacji lipidów, miarą czego było obniżenie stężenie produktów utleniania nienasyconych kwasów tłuszczowych (TBARS).

In the work an effect of anthocyanins of Aronia melanocarpa possessing strong antioxidizing properties on the course and intensity of symptomps of the experimental diabetes has been examined. The estimation of the course of experimental diabetes was based on: determination of sugar concentration in serum, determination of concentration of the unsaturated fatty acids peroxidation in serum, also on the change of body mass during the experiment. The examination was carried out on 26, weighing 3-3,5 kg, female and male chinchilla rabbits. They lived in the animal quarters with a stable temperature and humidity being fed with standard fodder with an addition of vegetables. An essential increase of glucose concentration in blood was found in the rabbits after alloxan injection. A simultaneous daily administration of anthocyanins obtained from Aronia melanocarpa and alloxan substantially decreased sugar concentration in blood serum. Those anthocyanins also inhibited loss of body mass caused by the former injection of alloxan. Simultaneously anthocyan pigment was stated to considerably prevent generation of free oxygene radicals. The decrease of peroxidation of lipides, the measure of which was lowering of the concentration of the products of unsaturated fatty acids (TBARS) oxidation, was also observed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies