Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Bakteriocyny jako biokonserwanty zywnosci

Tytuł:
Bakteriocyny jako biokonserwanty zywnosci
Autorzy:
Czajkowska D.
Tematy:
biokonserwanty
konserwanty
dodatki do zywnosci
zywnosc
nizyna
bakteriocyny
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono badania nad otrzymywaniem bakteriocyn od 1928 r. do badań najnowszych oraz wykaz najważniejszych bakteriocyn, które zostały oczyszczone i scharakteryzowane. Omówiono także charakterystykę niektórych bakteriocyn. Szczegółowo przedstawiono działanie nizyny, jednej bakteriocyny stosowanej jako konserwant żywności. Wspomniano też o badaniach dotyczących wprowadzenia do przemysłu spożywczego nowej bakteriocyny - pediocyny.

The research on receiving of bacteriocines since 1928 till today was presented together with the ist of the most important bacteriocines, which were purified and classified. Characteristics of some of bacteriocines was presented. Action of nizyne was precisely presented, which is the only bacteriocine being used as a food conservative. It was mentioned about research on introduction of the new bacteriocine - pediocine - to food industry.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies