Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wplyw obrobki termicznej ryzu na zawartosc i sklad blonnika pokarmowego

Tytuł:
Wplyw obrobki termicznej ryzu na zawartosc i sklad blonnika pokarmowego
Effect of thermal processing on the composition of dietary fiber of rice
Autorzy:
Gorecka D
Korczak J.
Hes M.
Szymandera-Buszka K.
Flaczyk E.
Czachor G.
Tematy:
blonnik pokarmowy
sklad frakcyjny
obrobka termiczna
zboza
ryz
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Oznaczono zawartość błonnika pokarmowego (NDF, TDF) oraz jego skład frakcyjny (frakcję celulozową - C, hemicelulozową - H, ligninową - L, frakcję rozpuszczalną - SDF i nierozpuszczalną - IDF) w ryżu białym (RB), parboiled (RP) i dzikim (RD) oraz w odpowiednich ryżach gotowanych na sypko (RBs, RPs, RDs). Zawartość błonnika pokarmowego kształtowała się od 2,47 do 11,37 g/100 g produktu w ryżu nie poddanym obróbce cieplnej oraz od 1,86 do 7,54 g/100 g produktu w ryżu gotowanym na sypko. Frakcją występującą w największej ilości w ryżu RP i RD była frakcja H, zaś w RB frakcja L i C. Zastosowana obróbka cieplna w istotny sposób obniżyła zawartość NDF i jego frakcji, jak również poziom frakcji SDF i IDF.

The effect of thermal processing on the neutral detergent fiber (NDF) content and its fractional composition as well as total dietary fiber (TDF), insoluble (IDF) and water-soluble (SDF) fractions were studied in white rice (RB), parboiled rice (RP) and wild rice (RD), The rice was boiled using traditional method. The NDF content ranged from 2,47 to 11,37 g/100 g in the raw and 1,86 to 7,54 g/100 g in the boiled of the rice. The main fiber fraction in the RP and RD were hemicelluloses, but in the RB lignin and cellulose fraction. The thermal processing significantly decreased the content of NDF and its fractions as well as SDF and IDF content.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies