Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena wartosci odzywczej calodziennych racji pokarmowych mlodziezy szkol srednich. Cz.1. Skladniki podstawowe

Porównano sposób odżywiania się młodzieży szkół średnich w roku 1995 w stosunku do roku 1988, biorąc pod uwagę podaż podstawowych składników odżywczych i wartość energetyczną całodziennych racji pokarmowych (crp). Wykazano, że spożywane przez młodzież racje pokarmowe charakteryzowały niewłaściwe proporcje pomiędzy zawartością białka, tłuszczów i węglowodanów. Składnikami, których podaż kształtowała się na niezadowalającym poziomie, zarówno w 1988 jak i 1995 r., były białka i węglowodany. Niekorzystnie kształtowało się również spożycie tłuszczów. Pozytywne zmiany zaobserwowano w większym spożyciu skrobi i błonnika.

Dietary intakes of 600 secondary school students were assessed in 1988 and 1995. The 24-h recall method was used. Particular attention was paid to the intake of basic nutrients and energy value. The food rations were found to contain improper proportions of proteins, fats and carbohydrates. The content of proteins and carbohydrates was too low. A favourable slight increase in tke intake of starch and dietary fibre was observed. In comparing the dietary habits of the secondary school male and female students in 1988 and 1995, no evident trends could be found which would point to a perceptible change in their dietary habits.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies