Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ jakości nasion bobiku (Vicia faba L.) na wschody polowe, plon, jego strukturę i jakość zebranych nasion

Tytuł:
Wpływ jakości nasion bobiku (Vicia faba L.) na wschody polowe, plon, jego strukturę i jakość zebranych nasion
Autorzy:
Pokojska H.
Tematy:
struktura plonu
hodowla roslin
kielkowanie
nasiona
plony
wschody
jakosc
wigor nasion
Vicia faba
bobik
yield structure
plant breeding
sprouting
seed
yield
plant emergence
quality
seed vigor
faba bean
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań było określenie wpływu jakości nasion bobiku, odmiany Tom i rodu STH 494 (obecnie odmiana Titus), użytych do siewu, na wschody polowe, plon, jego strukturę i jakość zebranych nasion. Nasiona poddane starzeniu (1, 2 i 3 dni w 45–47° C) i nie poddane starzeniu wysia­no w roku 1998 i 1999 w polu Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie. Stwierdzono, że procent wschodów polowych malał wraz ze wzrostem stopnia degradacji, a w roku 1999 stwierdzono też nierówno­mierność wschodów oraz mniejszą suchą masę łodygi. Obniżenie jakości nasion spowodo­wało również zmniejszenie plonu nasion z rośliny, szczególnie znaczne w przypadku nasion poddanym starzeniu 3 dni (o 25 i 40%, zależnie od roku), w porównaniu z nasionami nie poddanymi starzeniu. Spadek plonu związany był z mniejszym ostrączeniem roślin wyrosłych z nasion o niższej jakości. Jakość wysianych nasion nie miała wpływu na jakość nasion zebranych z roślin w pokoleniu następnym.

The objective of this study was to determine the effect of initial seed quality on field emergence, yield, yield components and seed quality of the next generation of faba bean, variety Tom and strain STH 494 (now variety Titus). Artificially aged seeds (0, 1,2,3 days at 45–47°C) were planted in 1998 and 1999 in the field at Plant Breeding and Acclimatization Institute, Radzików. Percent emergence decreased with increasing seed deterioration, and in 1999 slower rate of emergence and less top growth was observed. Decreasing seed quality culminated in lower yield, substantial for seeds aged for 3 days (by 25 and 40%, respectively in 1998 and 1999), comparing to non-aged material. Decreased seed yield was attributed to fewer pods produced per plant. There were no differences between quality of seeds harvested from plants derived from artificially aged and non-aged seeds.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies