Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wplyw mieszanek zbozowo-sojowych z roznym dodatkiem nasion rzepaku na wartosc rzezna i jakosc miesa tucznikow

Badania przeprowadzono na 40 tucznikach (wbpxxpbz) podzielonych na cztery grupy, po 10 szt. w każdej. Grupa I byla żywiona mieszanką standardową zbożowo-sojową, II - mieszanką zbożowo-sojową z dodatkiem 5% nasion rzepaku, III - z dodatkiem 8% nasion rzepaku, IV - z dodatkiem 12% nasion rzepaku. Tucz byl prowadzony od masy 36 kg do 105 kg. Tuczniki żywiono grupowo, dwa razy dziennie. Po zakończonym tuczu zwierzęta poddano ubojowi i ocenie wartości rzeźnej. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że mieszanki z udziałem nasion rzepaku zwiększyły przyrosty dobowe tuczników oraz wydajność rzeźną, która była większa o ponad 1%. Dodatek nasion rzepaku nie miał istotnego wpływu na grubość słoniny oraz masę schabu, szynki i procentowy udział mięsa z kością w szynce oraz mięsa w tuszy. Dokonana na mięśniu najdłuższym grzbietu analiza jakości mięsa nie wykazała także wpływu zróżnicowanego poziomu nasion rzepaku w mieszankach na jakość mięsa.

Forty pigs, PLW x PWF crossbreeds, were divided into four groups (ten pigs in each). Group I was fed on a standard cereal-soyabean mixture, group II - on a cereal-soyabean mixture with a 5% addition of rapeseeds, group III - with a 8% addition of rapeseeds and group IV - with a 12% addition of rapeseeds. Fattening was performed from the weight of 36 kg until 105 kg. Group feeding was applied twice a day. After fattening, the animals were slaughtered and the slaughter value was estimated. It was found that the mixtures containing rapeseeds increased daily weight gains and carcass dressing percentage by 1%. The addition of rapeseeds had no significant effect on the backfat thickness and the weight of joint, ham and percentage of meat with bones in ham and meat in carcass. Meat quality of longissimus dorsi m. was also not affected by different levels of rapeseed content in the mixtures.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies