Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of the method of harvesting on the yield and the content of phenolic compounds in artichoke [Cynara scolymus L.] herb

Tytuł:
Effect of the method of harvesting on the yield and the content of phenolic compounds in artichoke [Cynara scolymus L.] herb
Wplyw metody zbioru na plon i zawartosc zwiazkow fenolowych w zielu karczocha [Cynara scolymus L.]
Autorzy:
Salata A
Buczkowska H.
Tematy:
Cynara scolymus
herb
plant use
phenolic compound content
harvesting method
yield
medicinal plant
conference
plant cultivation
artichoke
Lublin city
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The yield of an artichoke herb depended on number of harvests undertaken. Definitely higher yield of an air-dried herb was obtained from twofold (0.74 kgm2) and threefold (0.65 kg m 2) harvest in comparison to single one (0.46 kg m 2). The content of polypheno­ls acids in herb obtained from threefold harvest (in 1st decade of August, September and October) and from the twofold harvest (in 1st decade of September and October) was over 50% higher than that from the single harvest (1st decade of October). Content of flavonoids, depending on number of harvest, varied from 0.23% to 0.36% in the artichoke herb.

Wielkość plonu ziela karczocha zależna była od liczby przeprowadzonych zbiorów. Zde­cydowanie większy plon powietrznie suchego ziela uzyskano z roślin, z których ziele zbierano dwukrotnie (0.74 kg-nr2) i trzykrotnie (0.65 kg-nr2) w porównaniu ze zbiorem jednokrotnym (0.46 kg-nr2). Zawartość polifenolokwasów w zielu uzyskanym ze zbioru przeprowadzonego trzykrotnie (w 1. dekadzie: sierpnia, września i października) oraz dwukrotnie (w 1. dekadzie: września i października) była większa o ponad 50% w porówna­niu z zawartością oznaczoną w zielu ze zbioru jednokrotnego (w 1. dekadzie październi­ka). Zawartość flawonoidów w zielu karczocha w zależności od liczby przeprowadzonych zbiorów wynosiła 0.23-0.36%.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies