Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Rola prochnicy w sorpcji miedzi przez czarne ziemie

Tytuł:
Rola prochnicy w sorpcji miedzi przez czarne ziemie
Autorzy:
Socha T
Grzebisz W.
Andrzejewski M.
Tematy:
czarne ziemie
gleby
gleboznawstwo
prochnica
sorpcja
miedz
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było określenie zależności zachodzących między zawartością i właściwościami próchnicy czarnych ziem (współczynnik Q₄⸝₆ frakcji alkalicznych próchnicy) całej glebie i frakcjach iłu pyłowego (0.02-0.002 mm) i iłu koloidalnego (<0.002 mm) a parametrami sorpcji miedzi (wg równań Langmuir'a, Freundlich'a i Gunary'a). Badania wykazały, że sorpcja miedzi wzrastała wraz ze wzrostem udziału najdrobniejszych frakcji mechanicznych gleby. Ilość miedzi związana przez frakję iłu pyłowego i koloidalnego zmniejszała się w glebach o większej ich zawartości. Główną przyczyną obniżenia zdolności gleb ciężkich do wiązania miedzi była niedostateczna zawartość C org. w najdrobniejszych cząstkach mineralnych gleby.

The aim of this paper was to investigate relationships between humus content and its properties of black earths and copper adsorption according to the Langmuir, Freundlich and Gunary equations. Three black earths different in their silt and clay content were used in this study. The analyses showed that copper adsorption incresed with the dimishing of soil particle size. However, the amount of copper adsorbed by silt and clay fractions depended on their organic carbon content. The lower content of total C the lower amount of adsorbed copper was found.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies