Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wplyw metod konserwowania zielonek na zawartosc makroelementow w wyprodukowanych paszach

Badano wpływ różnych technologii produkcji oraz okresu przechowywania pasz na zmiany w koncentracji makroelementów (Ca, P, Mg, Na, K). Stwierdzono, że produkcja i kilkumiesięczne przechowywanie siana z zielonki łąkowej suszonej na pokosach powodowało większe zmiany w koncentracji badanych składników mineralnych niż produkcja i przechowywanie siana z przewiędniętej zielonki łąkowej dosu­szanej przy użyciu kolektora słonecznego. Zmiany w zawartości składników mineralnych stwierdzono także przy produkcji kiszonki z żyta oraz kiszonki z traw z udziałem roślin motylkowatych. W okresie zimowego przechowywania tych kiszonek nastąpił dalszy spa­dek zawartości badanych makroelementów, co przypuszczalnie było wynikiem wycieku soków zawierających składniki mineralne. Najlepszą metodą konserwowania zielonek, ze względu na najmniejsze zmiany zawar­tości składników (do 5%), jest mechaniczne suszenie zielonek, tym bardziej, że kilkumie­sięczny okres składowania tych pasz powoduje także najmniejsze straty badanych składni­ków mineralnych.

The effect of various technologies of feeds production and preservation periods on changes in the macroelements concentration (Ca, P, Mg, Na, K) was studied. It has been found that production and several months preservation of meadow hay dried in the swath caused more changes in the concentration of macrominerals than in wiltered meadow hay dried with the use of a solar collector. Changes in the mineral content have also been found during production rye silage and grass-legumes silage. Du­ring the period of winter preservation, a further decrease in the macroelements content occurred, which was probably due to the outflow of the silage sap containing minerals. Considering the lowest degreee of changes in mineral content (to 5%), the best method of green forages conservation, seems to be the artificial drying of green forages. Moreover several months preservation of these feeds also caused the lowest decrease of studied minerals.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies