Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of freezing rate on survival and activity of lactic acid bacteria

Tytuł:
Effect of freezing rate on survival and activity of lactic acid bacteria
Wplyw szybkosci mrozenia na przezywalnosc i aktywnosc bakterii fermentacji mlekowej
Autorzy:
Oberman H
Libudzisz Z.
Piatkiewicz A.
Mokrosinska K.
Oltuszak E.
Moneta J.
Tematy:
temperatura
przezywalnosc bakterii
czynniki chlodnicze
ciekly azot
fermentacja mlekowa
mleczarstwo
procesy fermentacyjne
mrozenie
mikrobiologia
preparaty bakteryjne
bakterie kwasu mlekowego
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
It was necessary to freeze concentrated preparations of dairy starters at a rate of at least -0.66 °C/s to ensure the survival and metabolic activity of bacteria at the level which guaranteed a correct course of fermentation of dairy products. Better preservation, however, of physiological features of lactic acid bacteria was achieved by applying a rate of temperature reduction of approximately -2.3 °C/s. Such conditions can be obtained by freezing the preparations of lactic acid bacteria in 7 mm diameter vessel in an ethanol/CO2 bath at -78°C. Using liquid nitrogen it is possible to increase the vessel diameter to 20 mm.

Stwierdzono, że zagęszczone biopreparaty mezofilnych szczepionek mleczarskich muszą być zamrażane z szybkością co najmniej -0.66 °C/s, zachowującą przeżywalność komórek (rys. 1) i aktywność na poziomie zapewniającym prawidłowy przebieg procesów fermentacyjnych w przemyśle mleczarskim (rys. 3, 4, 5). Pełne zabezpieczenie fizjologicznych właściwości bakterii fermentacji mlekowej osiąga się jednakże dopiero przy wyższych szybkościach obniżania temperatury t.j. -2.3 °C/s. Takie warunki można osiągnąć przez zamrażanie zagęszczonej biomasy bakterii fermentacji mlekowej w pojemnikach o średnicy 7 mm i temperaturze -78 °C/s (medium mrożące etanol/CO2). Przy zastosowaniu ciekłego azotu jako czynnika mrożącego możliwe jest zwiększenie średnicy pojemników do 20 mm.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies