Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zwyczaje zywieniowe i czestotliwosc spozywania produktow odzywczych wsrod studentow uczelni lubelskich

Tytuł:
Zwyczaje zywieniowe i czestotliwosc spozywania produktow odzywczych wsrod studentow uczelni lubelskich
Autorzy:
Czech A.
Grela E.R.
Tematy:
studenci
czestotliwosc spozycia
Lublin
zywnosc
szkoly wyzsze
nawyki zywieniowe
produkty spozywcze
zywienie czlowieka
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badaniami ankietowymi dotyczącymi zwyczajów żywieniowych objęto 50 kobiet i 50 mężczyzn z losowo wybranej grupy lubelskich studentów. Połowa ankietowanych reprezentowała środowisko wiejskie, druga połowa pochodziła z miasta. W badaniach brało udział po 20 studentów z I, II, III, IV i V roku studiów. W ankiecie analizowano: płeć, miejsce zamieszkania, rok studiów, a także regularność spożywania posiłków, miejsce i sposób odżywiania się, wiedzę żywieniową na temat podstawowych składników zawartych w żywności. Z przeprowadzonych badań wynika, że do najczęstszych błędów żywieniowo-dietetycznych zaliczyć można nieregularne spożywanie posiłków, niewystarczająco częste spożywanie świeżych owoców i warzyw, małe spożycie ryb i częste pojadanie pomiędzy posiłkami. Nawyki i praktykowane zwyczaje żywieniowe wśród studentów świadczą o niedostatecznej jeszcze ich wiedzy dotyczącej racjonalnego odżywiania się.

Total of 50 men and women, students from Lublin, underwent inquiry researches regarding nutritional habits. Half of examined persons came from the country and another half came from the city. Approx. 20 students from each year (I, II, III, IV and V) participated in the tests. The following factors were analyzed: sex. dwelling place, studying year as well as meals consumption regularity, consumption place, nutrition manner and nutrition knowledge about fundamental elements contained in food. Performed researches conclude that irregular meals consumption, insufficient consumption of fresh fruit and vegetables, small amount of eaten fish and frequent eating between meals are the biggest nutrition-dietary abnormalities. Nutrition habits among students demonstrate insufficient knowledge about proper nutrition.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies