Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Aldehydy w spirytusach surowych - nowe trendy

W niniejszym artykule przedstawiono wyniki prac badawczych prowadzonych w Samodzielnej Pracowni Gorzelniczej w Bydgoszczy nad przyczynami powstawania niepożądanych w spirytusie surowym związków karbonyIowy ch. Treść zostala ponadto wzbogacona o najnowszy przegląd literatury. Autorzy zaprezentowali możliwości ograniczania i eliminowania ilości aldehydów w spirytusach poprzez stosowanie odpowiedniej technologii produkcji z prowadzeniem ciągłej kontroli pH i temperatury, niedopuszczanie do rozwoju bakterii kwaszących i przetrwalnikujących podczas fermentacji, kontrolą jakości surowca oraz przestrzeganie odpowiednich warunków przechowywania i magazynowania spirytusu surowego.

In article there are presented the results of research works relating to the coming into being of carbonyl substances in raw spirit. Authors presented the possibilities of quantity reduction and elimination of aldehydes from spirits. They described special technology with using permanent control of pH and temperature, preventing for souring and spores bacteria during the fermentation, quality control of raw materials and comply appropriate conditions in keeping and storage of raw spirit. Authors more over presented brand new literature review.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies