Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wplyw resztkowej zawartosci tlenu w kontrolowanej atmosferze na wlasciwosci przechowywanych tuszek kurczat

Tytuł:
Wplyw resztkowej zawartosci tlenu w kontrolowanej atmosferze na wlasciwosci przechowywanych tuszek kurczat
Autorzy:
Krala L.
Tematy:
przechowywanie
kurczeta
tlen
wlasciwosci fizykochemiczne
mieso drobiowe
chlodzenie
tuszki drobiowe
barwa
analiza zywnosci
wlasciwosci mikrobiologiczne
zawartosc tlenu
cechy sensoryczne
atmosfera kontrolowana
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badano wpływ kontrolowanej atmosfery (CA) o różnych stężeniach dwutlenku węgla (50-97,5%), tlenu (0,5-10%) i azotu (2-40%) na właściwości fizykochemiczne, mikrobiologiczne i sensoryczne tuszek kurcząt przechowywanych 28 dni w temp 0-3°C. Wykazano, że w celu przeciwdziałania niekorzystnej zmianie barwy, nadmiernemu wzrostowi bakterii mlekowych i innych beztlenowców, w składzie CA pożądana jest obecność niewielkiej ilości tlenu, w zakresie od 0,5% do 5%. Ustalono optymalny skład CA: 75% CO2, 20% N2, 5% O2. Kontrolowana atmosfera o wyższym stężeniu dwutlenku węgla (97,5%) i niższym stężeniu tlenu (0,5%) silniej powstrzymywała wzrost bakterii psychrofilnych, lecz powodowała nienaturalne rozjaśnienie barwy powierzchni przechowywanych tuszek oraz jej zmianę na barwę siną. W optymalnej temperaturze (0-3°C) CA może przedłużyć okres trwałości całych tuszek kurcząt do 3-4 tygodni, to jest 2-3-krotnie w stosunku do okresu trwałości tuszek kurcząt przechowywanych w powietrzu atmosferycznym.

Effect of controlled atmosphere (CA) with different of carbon dioxide (50-97.5%), oxygen (0.5-10%) and nitrogen (2-40%) on physico-chemical, microbiological and sensory properties of chicken carcasses stored for 28 days at t = 0-3°C was investigated. It was shown that, in order to prevent a disadvantageous change of colour and excess growth of lactic acid bacteria and other anaerobes, it was desirable to include a small amount of oxygen from 0,5 to 5%, into the CA composition. The optimum CA composition was: 75% CO2, 20% N2 and 5% O2. The controlled atmosphere with a higher concentration of carbon dioxide (97,5%) and lower oxygen concentration (0,5%) stronger prevented the growth of psychrophilic bacteria but caused unnatural brightening of the colour of carcass surface and its change towards bluish color. At the optimum temperature (0-3°C) are CA can prolong shelf life of whole chicken carcasses to 3-4 weeks, i.e. about 2-3 times longer as compared to the shelf life of chicken carcasses stored in the air.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies