Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania wplywu procesow technologicznych w toku produkcyjnym wod butelkowanych na ich wlasciwosci utleniajaco-redukcyjne

Przedmiotem badań było określenie przydatności oznaczania współczynnika redoks rH do kontroli jakości naturalnej wody mineralnej oraz źródlanej rozlewanej w opakowania jednostkowe ze szczególnym uwzględnieniem zastosowanych w procesie technologicznym metod uzdatniania wód - odżelaziania, odmanganiania, filtracji, saturacji.

The redox potential was measured in selected natural mineral and spring waters of different origin and chemical composition. To analyse the effect of the technological process the samples to be studied were collected at different stages of the bottling process: directly at the intake, at the beginning of the pipeline, after the deironing and/or demanganisation, after filtration, at the end of the pipeline and at the end of the process from the freshly filled bottles. Along with the redox potential measurements, some physico-chemical parameters of the samples studied were determined: colour, turbidity, conductivity, pH value, susceptibility to oxidation, contents of iron, manganese, antimony and arsenic. The Potentiometrie method applied to measure the redox potential was found suitable for the purpose of the study.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies