Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fluorek - kompetycyjny i niekompetycyjny inhibitor dehydrogenazy bursztynianowej

Tytuł:
Fluorek - kompetycyjny i niekompetycyjny inhibitor dehydrogenazy bursztynianowej
Autorzy:
Stachowska E.
Chlubek D.
Machoy Z.
Tematy:
dehydrogenaza bursztynianowa
inhibitory
enzymy
blona mitochondrialna
succinate dehydrogenase
inhibitor
enzyme
mitochondrial membrane
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zbadano typ hamowania dehydrogenazy bursztynianowej [E.C. 1.3.99.1] (SDH) przez fluorek w zmiennych warunkach doświadczenia. Badania prowadzono z preparatami cząstek submitochondrialnych, co pozwoliło śledzić zachowanie enzymu w naturalnym otoczeniu błony mitochondrialnej. Ustalono, że w zależności od warunków doświadczalnych - a więc Stężeniu fluorku i bursztynianiu w roztworze, jon fluorkowy może zachowywać się jak inhibitor kompetycyjny lub niekompetycyjny.

Effect of fluoride ions on the activity of succinate dehydrogenase was studied for different fluoride and substrate concentration: 0,025 mol/dm3, 0,50 mol/dm3, 0,75 mol/dm3, 0,1 mol/dm3, using Lineweaver-Burk and Dixon's methods. As it is evident from the enclosed diagrame the inhibition of succinate dehydrogenase induced by the presence of fluoride is not the inhibition being of exclusively competitive character. Resorting to additional measurement and calculation method it was revealed that fluoride - induced SDH inhibition was of mixed - competitive and noncompetitive character.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies