Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Swiadomosc zywieniowa ludzi starszych w relacji do ich postaw i zachowan zywieniowych

Tytuł:
Swiadomosc zywieniowa ludzi starszych w relacji do ich postaw i zachowan zywieniowych
The nutritional knowledge of elderly people, theirs attitudes and nutritional habits
Autorzy:
Kollajtis-Dolowy A
Tyska M.
Tematy:
zywienie czlowieka
ludzie starzy
wiedza zywieniowa
swiadomosc zywieniowa
zachowania zywieniowe
badania ankietowe
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Na podstawie wyników badań ankietowych przeprowadzonych w losowo wybranej grupie 143 starszych osób w wieku 65 i więcej lat, zamieszkałych w warszawskich i podwarszawskich domach opieki społecznej oraz w prywatnych mieszkaniach, stwierdzono bardzo niski poziom świadomości respondentów w zakresie żywienia. I tak np. około 1/3 badanych znała przybliżoną wielkość zalecanego dziennego spożycia mleka, a mniej niż połowa - zalecaną częstotliwość spożywania warzyw i owoców. Zarazem jednak ponad 80% ankietowanych było świadomych znaczącego wpływu żywienia na zdrowie. Większą wiedzę żywieniową miały kobiety i osoby z wyższym wykształceniem. Z żadnych form informacji o żywności i żywieniu nie korzystało prawie 3/4 respondentów, a 1/5 polegała na opiniach rodziny i znajomych. Prawie 2/3 badanych spożywało 3 posiłki dziennie, taka też część pojadała między posiłkami. Mimo deklaracji o preferencji warzyw, owoców i mleka, w stosunkowo niewielkim odsetku (ok. 15%) badani spożywali te produkty 2 razy dziennie.

The group of 143 elderly people from Warsaw, above 65 years old, living in nursing homes and their apartaments were sampled randomly. The very low level of nutritional knowledge was determind - 1/3 of respondents knew recommended daily intake of milk, less than 1/2 - recommended frequency of daily intake of vegetables and fruits. However 80% of respondents were aware that nutrition influences the health. The women and higher educated people had higher nutritional knowledge. 3/4 of respondents had no contact with any information about food and nutrition, 1/5 relayed on opinions of theirs family and friends. 2/3 of respondents ate 3 meals a day and 2/3 ate between mainly meals. In spite of declared preferences of vegetables, fruits and milk, only 15% of respondents ate these products.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies