Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania aktywnosci przeciwutleniajacej nasion pieciu odmian gryki [Fagopyrum esculentum Moench]

Badano nasiona pięciu odmian gryki (Luba, Hruszowska, Panda, Emka, Kera) oraz łuski i kasze. Materiał scharakteryzowano poprzez zawartość cukrów ogółem, skrobi, białka i tłuszczu. Oznaczono wartości trzech wskaźników potencjału an ty oksydacyjnego opartych o proces zmiatania rodników DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) i ABTS (3- ethylbenzothiazoline-6-sulphonate) oraz redukcji jonów żelaza (Fe+3) (FRAP - ferrum reducing antioxidant potential) dla ekstraktów metanolowo-acetonowych. Najwyższą aktywność antyoksydacyjną wykazały łuski i otręby, o ok. połowę niższą nasiona a jeszcze niższą kasza.

Five varieties of buckwheat seeds (Luba, Hruszowska, Panda, Emka, Kerą), hulls and groats were investigated. The material was characterized by estimation of total carbohydrates, starch, proteins and lipids The values of three antioxidant parameters were estimated based on radical scavenging- DPPH and ABTS and reducing of ferric kation (Fe+3) (FRAP). The highest activity was found for hulls and bran, than seeds and the lowest for groats.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies