Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badanie zdolnosci szczepow termofilnego grzyba Thermomyces lanuginosus do hydrolizy tluszczu kakaowego oraz smalcu

Tytuł:
Badanie zdolnosci szczepow termofilnego grzyba Thermomyces lanuginosus do hydrolizy tluszczu kakaowego oraz smalcu
The estimation to the ability of the strains of the thermophilic fungus Thermomyces lanuginosus to the hydrolysis the cocoa fat and the lard
Autorzy:
Janda K.
Tematy:
smalec
aktywnosc lipolityczna
biosynteza
enzymy hydrolityczne
tluszcz kakaowy
grzyby termofilne
Thermomyces lanuginosus
lard
lipolytic activity
biosynthesis
hydrolytic enzyme
cocoa fat
thermophilic fungi
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Thermomyces lanuginosus jest jednym z najpowszechniej występujących w przyrodzie grzybów termofilnych. Badania dowodzą, że szczepy tego gatunku zdolne są do biosyntezy wielu enzymów hydrolitycznych. Prace określające aktywność lipolityczną szczepów tego gatunku prowadzone były najczęściej na podłożu z dodatkiem oliwy z oliwek. Celem niniejszego opracowania była ocena zdolności szczepów Thermomyces lanuginosus do biosyntezy egzoenzymów lipolitycznych w obecności tłuszczów o konsystencji stałej.

The purpose of the study was the estimation of the lipolytic activity of the thermophilic fungus Thermomyces lanuginosus on the solid base with the cocoa fat and the lard. The material was 144 strains isolated from biohumus, garden compost, leaf compost, mushroom compost, hazelnuts and raw coffee beans. The study proved, that all species was able to hydrolyze both the cocoa oil and the lard. The index of the lipolytic acivity was the same on the medium with cocoa oil and on the medium with the lard.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies