Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Charakterystyka wybranych wlasciwosci fizycznych powlok jadalnych

Tytuł:
Charakterystyka wybranych wlasciwosci fizycznych powlok jadalnych
Physical properties of edible coatings
Autorzy:
Kokoszka S.
Lenart A.
Tematy:
wlasciwosci mechaniczne
zywnosc
wlasciwosci sorpcyjne
wlasciwosci fizyczne
termin przydatnosci do spozycia
powloki jadalne
przepuszczalnosc
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wzrost zainteresowania żywnością o długim okresie przydatności do spożycia oraz -wysokiej atrakcyjności sprzyja opracowywa­niu nowych technologii, które pozwalają modyfikować cechy produktu i -wydłużyć jego trwałość. W ostatnim czasie coraz -więcej uwagi poświęca się powlekaniu żywności. Aby dobrać odpowiednie powłoki jadalne do produktów spożywczych należy poznać ich właściwościfizyczne.

Increased consumer demand for high quality and long shelf-life food product has initiated the development of mildly preserved products that keep their natural and fresh appea­rance as far as possible. Edible coatings have been long used for food protection and shelf life prolongation. In the last few years the growing concern especially in edible coatings has been noticed. The paper presents the characterization of the edible coatings, natural materials/biopolymers capable for coatings production their application and use in the food in­dustry.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies