Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena sposobu zywienia chlopcow ze szkol srednich z Glogowa i Lubina. Cz.II. Ocena ilosciowa

Metodą wywiadu żywieniowego z ostatnich 24 godz. poprzedzających badanie oceniono sposób żywienia 112 chłopców z Głogowa i 124 z Lubina. Całodzienne racje pokarmowe uczniów zawierały większość składników pokarmowych w ilościach przekraczających zalecenia. Nadmiar tłuszczów wpłynął na wartość energetyczną. Za mało było wapnia, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i skrobi. Udział energii z poszczególnych składników odżywczych, będący ogólną miarą prawidłowości żywienia, odbiegał od zalecanej. W dietach za dużo energii pochodziło z tłuszczu, a za mało z węglowodanów.

Food intake of 112 male secondary-school students from Lubin and 124 from Głogów was assessed by the 24-h recall method. Excessive quantity of fat in the food rations, causing that the amount of fat in the ratio had been higher than the recommended optimum, and that the correct proportion between the individual energy-supplying products had been disturbed was the most serious nutritional fault. The daily food rations of the boys comprised insufficient amounts of calcium, monounsaturated fatty acids and starch.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies