Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Pomiar intensywnosci swiatla wstecznie rozproszonego nowa metoda badania stabilnosci ukladow dyspersyjnych w zywnosci

Tytuł:
Pomiar intensywnosci swiatla wstecznie rozproszonego nowa metoda badania stabilnosci ukladow dyspersyjnych w zywnosci
Measurement of light backscatte-ring intensity with a new method of liquid dispersion stability evaluation in food
Autorzy:
Piotrowska A.
Waszkiewicz-Robak B.
Tematy:
intensywnosc swiatla
wzbogacanie zywnosci
napoj kakaowy
swiatlo wstecznie rozproszone
zywnosc
witaminy
wapn
magnez
pomiary
stabilnosc koloidalna
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono ocenę możliwości zastosowania innowacyjnej metody pomiaru intensywności światła wstecznie roz­proszonego do badania stabilności koloidalnej instantyzowanych napojów kakaowych, wzbogaconych w witaminy oraz wapń i/lub magnez. Stwierdzono, że pomiar intensywności światła -wstecznie rozproszonego pozwala na określenie stabilności układów niejednorodnych, charakteryzując różne parametry roztworów sedymentujących, m.in. grubość powstającego osadu i szybkość sedymentujących cząsteczek. Wykazano, że dzięki pomiarowi transmitancji i światła -wstecznie rozproszonego istnieje możliwość określenia stopnia destabilizacji napojów w czasie, w sposób bardzo precyzyjny, nawet przy minimalnych zmianach, niedostrze­galnych metodami sensorycznymi.

The work has aimed to evaluate the possibility of using innovative method of light backscattering intensity measure­ment to examine colloidal stability of instant cocoa beverages, enriched -with vitamins as -well as calcium and/or magnesium. Turbiscan Lab optical analyzer has been used. It has been sta­ted that light backscattering intensity measurement allows for determining the stability of heterogeneous systems, characte­rizing various parameters of sedimentation solutions, among others, emerging residue thickness and sedimentation molecu­le speed. It has been proved that thanks to light backscattering intensity measurement it is possible to determine the degree of beverage destabilization with time, in a very precise way, even considering minimal changes, imperceptible -with senso­ry methods.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies