Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Charakterystyki potencjal wody glebowej - wilgotnosc czarnoziemow Polski

Tytuł:
Charakterystyki potencjal wody glebowej - wilgotnosc czarnoziemow Polski
Soil water potential - moisture characteristics of polish chernozems
Autorzy:
Witkowska-Walczak B
Walczak R.
Slawinski C.
Tematy:
Polska
gleby
czarnoziemy
wilgotnosc gleby
retencja glebowa
retencja wodna
woda glebowa
potencjal wodny
Poland
soil
chernozem
soil moisture
soil retention
water retention
soil water
water potential
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono statystyczne charakterystyki wodne tj. zależność potencjał wody glebowej - wilgotnośc czarnoziemów Polski.Stwierdzono że najwieksze ilości wody użytecznej dla roślin retencjonuje warstwa powierzchniowa i podglebie czarnoziemów.Najkorzystniejsze stosunki powietrzno-wodne w czarnoziemach Polski panują w ich warstwie podpowierzchniowej , gdzie układ porów zapewnia równowage pomiedzy ilością wody użytecznej dla roślin a powietrzem znajdującym się w glebie.

In this paper the static characteristic , e.i.soil water potential-moisture relationships of Polish chernozems are presented. It was stated that that shape of static water characteristics for the investigated horizons of chernozems fitter to the typical silt composition. The optimum water-air relations for Polish chernozems were in the subsurface horizon, where the distribution of pores caused equilibrium between the amount of water useful for plants and soil air.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies