Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Polyphenol compounds content and antioxidant activity of Aloe vera preparation

Tytuł:
Polyphenol compounds content and antioxidant activity of Aloe vera preparation
Zawartosc zwiazkow polifenolowych oraz aktywnosc przeciwutleniajaca preparatow z aloesem [Aloe vera]
Autorzy:
Waszkiewicz-Robak B
Rusaczonek A.
Rachtan J.
Zebrowska M.
Tematy:
supplement
plant use
medicinal plant
conference
bioactive substance
aloe preparation
plant cultivation
antioxidant activity
Aloe vera
aloe
Lublin city
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper has aimed to determine total polyphenol compound content and antioxidant ac­tivity of fresh aloe leaves and aloe preparations obtained experimentally and manufactured. Research material constituted fresh sieved aloe leaves, aloe gel obtained experimentally from the leaf inner, pulp made of sieved aloe leaf skin and manufactured aloe gel - a diet supplement. Most of polyphenol compounds were found in skin of aloe (390.8 mg/100 g) which showed the highest antioxidant activity (6.6 jumol ofTrolox in 1 g of skin). The next position was deserved to whole leaves (213.2 mg of GAE in 100 g of preparation - 4.2 ¿umol ofTrolox in 1 g of leaves). The next was aloe gel obtained in laboratory (94.9 mg of GAEin 100 g of gel -0.9jUmol ofTrolox in 1 g of gel). The least polyphenol compounds (34.6 mg of GAE in 100 g of preparation) and the lowest antioxidant activity (0.13 jumol ofTrolox in 1 g of preparation) were in manufactured aloe gel. After calculating these values in dry mass a similar antioxidant activity of whole aloe leaf and preparations obtained experimentally (gel and skin) was determined. It was almost 4 times lower in manufactured gel.

W pracy oznaczono ogólną zawartość związków polifenolowych oraz aktywność antyoksydacyjną świeżych liści aloesu i preparatów aloesowych otrzymanych laborato­ryjnie i przemysłowo. Materiał badawczy stanowiły: świeże, przetarte liście aloesu, żel al­oesowy otrzymany laboratoryjnie ze środkowej części liścia, miazga stanowiąca przetartą skórkę liścia aloesowego oraz żel aloesowy otrzymany przemysłowo, stanowiący rynkowy suplement diety. Najwięcej związków polifenolowych zawierała skórka aloesu (390,8 mg w 100 g skórki), która równocześnie wykazywała najwyższą aktywność przeciwutleniającą (6,6/Jmol Trolox w 1 g skórki) następnie świeże, przetarte liście (213,2 mg GAE w 100 g pre­paratu, czyli 4,2 /L/mol Trolox wig liści), żel otrzymany laboratoryjnie (94,9 mg GAE w 100 g żelu, czyli 0,9 jUmol Trolox w 1 g żelu). Najmniej związków polifenolowych (34,6 mg GAE w 100 g preparatu) zawierał i równocześnie najniższą aktywnością przeciwutleniającą (0,13 ¿/mol Trolox w 1 g preparatu) charakteryzował się żel otrzymany przemysłowo. Po przeli­czeniu tych wartości na suchą masę stwierdzono zbliżoną aktywność przeciwutleniającą całego liścia aloesu i preparatów otrzymanych laboratoryjnie (żelu i skórki), a prawie 4- krotnie niższą w żelu otrzymanym przemysłowo.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies