Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The kernels endosperm colour of a longitudinal section of malting barley and the similarity amongst varieties. Part II. Colour changes after germination and heating

Tytuł:
The kernels endosperm colour of a longitudinal section of malting barley and the similarity amongst varieties. Part II. Colour changes after germination and heating
Barwa przekroju podluznego bielma ziarniakow jeczmienia browarnego a podobienstwo odmianowe. Czesc II. Zmiany barwy po kielkowaniu i ogrzewaniu
Autorzy:
Kozirok W
Fornal L.
Drzewiecki J.
Tematy:
malting barley
endosperm colour
longitudinal section
plant variation
similarity
colour change
germination
heating
digital image analysis
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The previous of our research showed that the endosperm colour of 13 varieties depends of differences in similarity of hordeins. The endosperm colour is not specific for varieties of high similarities of hordeins. Do changes in microstructure of endosperm as a result of 24 hours germinating and heating increase the differences of colour amongst varieties which are more similar in hordeins electrophoregrams. The endosperm colour of 13 varieties was measured using DIA System LUCIA G. It was proved that germinating and heating significant differences in colour of endosperm of some varieties with highly similar hordeins. It suggests the possibility of evaluating the variety uniformity of malting barley batch, as well as predicting the malting quality of grains using evaluation of endosperm colour after one day germinating and heating of grains.

W zamieszczonych w części I pracy badaniach wykazano, że barwa bielma 13 odmian jęczmienia browarnego zależy od różnic w podobieństwie hordein. Barwa bielma nie jest zatem specyficzna dla odmian o dużym podobieństwie hordein. Celem badań było zweryfikowanie hipotezy, czy zmiany w mikrostrukturze bielma, spowodowane 24 godz. kiełkowaniem, a następnie ogrzewaniem, mogą zwiększyć różnice w barwie odmian o dużym podobieństwie hordein. Barwę oznaczano, stosując wizyjną analizę obrazu system LUCIA G. Wykazano, że kiełkowanie i ogrzewanie wyraźnie zwiększa różnice w barwie bielma niektórych odmian. Sugeruje to możliwość wstępnej oceny jednolitości odmianowej jęczmienia browarnego, a także przewidywanie jakości słodowniczej, z zastosowaniem pomiaru barwy bielma, po 1-dniowym kiełkowaniu i ogrzewaniu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies