Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Estimation of biological value of some species of mint [Mentha L.]

Tytuł:
Estimation of biological value of some species of mint [Mentha L.]
Ocena wartosci biologicznej wybranych gatunkow miety [Mentha L.]
Autorzy:
Grzeszczuk M
Jadczak D.
Tematy:
mint
Mentha piperita
Mentha aquatica
Mentha crispa
biological value
estimation
antioxidant activity
essential oil
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In 2006–2007 the studies aimed to compare the biological value of fresh herb of wrinkledleaf mint (Mentha crispa L.), water mint (Mentha aquatica L.) and three varieties of peppermint: bergamot mint (Mentha x piperita L. var. citrata Ehrh.), white peppermint (Mentha x piperita L. var. officinalis Sole f. pallescens Camus) and black peppermint (Mentha x piperita L. var. officinalis Sole f. rubescens Camus) were carried out. Content of dry matter, chlorophyll a, total carotenoids, total polyphenols and antioxidant activity (herb and oil) differed significantly in the species and varieties of mint tested in the experiment. Significantly higher content of dry matter was noted for bergamot mint (24.24%), chlorophyll a – for black peppermint (1574.83 mg∙kg-1 f.m.), total carotenoids – for wrinkled-leaf mint (431.98 mg∙kg-1 f.m.), total polyphenols – for water mint (450.25 mg∙100g-1 f.m.) and antioxidant activity – for black peppermint, water mint and wrinkled-leaf mint (on average 84.43%). Among species tested in the experiment the highest antioxidant activity of the essential oil was assessed for wrinkled-leaf mint (29.78%).

W latach 2006–2007 przeprowadzono doświadczenie mające na celu porównanie wartości biologicznej świeżego ziela mięty kędzierzawej (Mentha crispa L.), mięty nadwodnej (Mentha aquatica L.) oraz trzech odmian mięty pieprzowej: cytrynowej (Mentha x piperita L. var. citrata Ehrh.), białej (Mentha x piperita L. var. officinalis Sole f. pallescens Camus) i czarnej (Mentha x piperita L. var. officinalis Sole f. rubescens Camus). Oceniane w doświadczeniu gatunki i odmiany mięty różniły się istotnie zawartością suchej masy, chlorofilu a, karotenoidów ogółem, polifenoli ogółem oraz aktywnością antyoksydacyjną (ziela i olejku). Istotnie większą zawartość suchej masy notowano w zielu mięty cytrynowej (24,24%), chlorofilu a – w zielu mięty czarnej (1574,83 mg∙kg-1 św.m.), karotenoidów ogółem – w zielu mięty kędzierzawej (431,98 mg∙kg-1 św.m.), polifenoli – w zielu mięty nadwodnej (450,25 mg∙100g-1 św.m.) oraz aktywność antyoksydacyjną – w przypadku mięty czarnej, nadwodnej i kędzierzawej (średnio 84,43%). Istotnie największą aktywnością antyoksydacyjną olejku charakteryzowała się mięta kędzierzawa (29,78%).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies