Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Efektywnosc tuczu trzody chlewnej w wybranych gospodarstwach

The paper presents the effect of obtained weight gains on fattening efficiency. In the case of examined farms, the feed consumption index remained at the level between 2.654 and 6.558 of oat feed units/kg and depended on the quantity of obtained weight gains. It was found that the state of pig houses und the temperatures inside them had an unfavourable influence on weight gains. Daily non feed costs were equal to 1.2 - 2.5 ths. zł/head and on some farms they were close to the value of by-production.

W pracy przedstawiono wpływ uzyskiwanych przyrostów masу na efektywność tuczu. W badanych gospodarstwach wskaźnik paszochłonności kształtował się na poziomie 2.954—6.558 jedn. ows./kg i był uzależniony od wysokości uzyskiwanych przyrostów masy. Stwierdzono niekorzystny wpływ jakości budynków oraz istniejących w chlewni temperatur na przyrosty masy. Koszty pozapaszowe kształtowały się w przedziale 1.2-2.5 tys. zł/szt. dziennie i były w niektórych gospodarstwach zbliżone du wartości produkcji ubocznej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies