Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena spozycia alkoholu przez studentow lubelskich uczelni

Tytuł:
Ocena spozycia alkoholu przez studentow lubelskich uczelni
Assessment of alcohol consumption by students of Lublin universities
Autorzy:
Kwiecien M
Winiarska-Mieczan A.
Dymek T.
Tematy:
zywienie czlowieka
Lublin
szkoly wyzsze
studenci
napoje alkoholowe
spozycie zywnosci
czestotliwosc spozycia
kobiety
mezczyzni
badania ankietowe
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy była ocena wielkości oraz częstości spożycia alkoholu przez studentów uczelni lubelskich. Ponadto przeanalizowano częstość spożywania słonych przekąsek (chipsy, paluszki, krakersy itp.) oraz czynniki na nią wpływające. W okresie od września do listopada 2005 roku przeprowadzono badania metodą ankietową na 100-osobowej grupie studentów lubelskich uczelni, wśród których było 69 kobiet i 31 mężczyzn. Wykazano, że aż 97% badanych spożywała alkohol regularnie. Najchętniej wybieranym napojem alkoholowym było piwo. Mężczyźni (80%) częściej niż kobiety (5%) spożywali alkohol w dużych ilościach. Spośród ankietowanych aż 14% uważało, że alkohol nie może wywierać szkodliwego wpływu na ich zdrowie.

The aim of this study was to assessment the frequency of alcohol consumption by students of Lublin Universities. Besides, the frequency of consuption of salt snacks (e.g. chips, salty sticks, crackers) and the factors influencing its intake were determined. Survey studies were conducted among 100 students (69 women and 31 men), over the period September to November 2005. At the respondents 97% people declared the consumption of alcohol regular. The alcohol drinks most frequently consumed by the polled is beer. More male students (80%) than female students (5%) declared the very large amounts consumption of alcohol products. Among the polled 14% of the total numer were of the opinion that this products do not negatively influenced on the health of human. As many as 80% respondents had regular salt snacks.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies