Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Contamination of broiler chicken carcasses by thermotolerant Campylobacter sp. at selected stages of slaughter

Tytuł:
Contamination of broiler chicken carcasses by thermotolerant Campylobacter sp. at selected stages of slaughter
Autorzy:
Wysok B
Uradzinski J.
Tematy:
chicken carcass
chicken
Campylobacter
campylobacteriosis
carcass contamination
broiler chicken
zoonosis
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The conducted study was aimed at determining the level of contamination of broiler chicken carcasses by Campylobacter sp. at selected stages of post-slaughter processing: after defeathering, evisceration, washing, and chilling. Swabs were collected from a 20 cm² skin surface from the neck and cloacal areas and from the wall of the body cavity. The swabs were fixed in flat-bottom flasks with 20 ml of sterile diluent. The resultant suspension was inoculated into two parallel Petri dishes with selective culture media: Karmali agar and CCDA agar. The analyses demonstrated that during the processing, Campylobacter sp. was disseminated on the surface of broiler chicken carcasses. The highest contamination of the carcasses, reaching on average log 1.71 cfu/cm² was observed after their evisceration, especially on skin in the neck area - log 1.96 cfu/cm². In the washed carcasses, the cell count of Campylobacter decreased to a value of log 0.45 cfu/cm². A similar degree of contamination, i.e. log 0.38 cfu/cm², was recorded after chilling.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies